Wat is shorttrack

Shorttrack is een vorm van hardrijden op de schaats op een 111,12 meter lange ovaal, welke uitgezet wordt op een (ijshockey)baan. Shorttrack staat bekend om spectaculaire inhaalacties, waarbij onder meer binnendoor en buitenom ingehaald kan worden. Vaak wordt er in verband met de hoge snelheden met een hand aan het ijs in de bochten gereden. In tegenstelling tot het langebaanschaatsen is de tijd van een rijder niet van groot belang. Vier tot zes rijders starten tegelijk en de rijder die als eerste finisht wordt als winnaar aangewezen. Naast techniek en conditie hebben shorttrackers ook behendigheid, tactiek en acceleratievermogen nodig.

Omdat de snelheden erg hoog liggen en de rijders dicht bij elkaar rijden zijn er regelmatig valpartijen. Om ervoor te zorgen dat er geen zware verwondingen ontstaan zijn de shorttrackschaatsen afgerond. Daarnaast moeten de rijders zich houden aan de regels met betrekking tot de kleding. Bij ISU (internationale schaatsunie) wedstrijden is snijvaste kleding, snijvaste handschoenen, een nekbeschermer, kniebeschermers, harde scheenbeschermers en een goedgekeurde shorttrackhelm verplicht.

De afstanden die verreden worden zijn de 222m (2 ronden), 333m (3 ronden), 500m (4 ½ ronde), 1000m (9 ronden), de 1500m (13 ½ ronde) en de relay (aflossing). De 222m en de 333m worden meestal alleen gereden door de pupillen D, E en F.

shorttrackbaan met alle lijnen en blokken

Op de afbeelding staat de shorttrackbaan met in beide bochten de posities van de blokken en de daarmee corresponderende startlijnen. Op een andere pagina staat de uitgebreide beschrijving van de diverse onderdelen van de shorttrackbaan.

De rijders worden volgens de internationale richtlijn op basis van leeftijd ingedeeld. In Nederland wordt in plaats van junior D, E en F de categorie pupil 1, 2 en 3 gehanteerd. Als peildatum geldt 1 juli direct voorafgaand aan het desbetreffende seizoen.  

  • Junior F.................< 9 jaar (ook wel pupil 3)
  • Junior E.............9 - 10 jaar (ook wel pupil 2)
  • Junior D...........11 - 12 jaar (ook wel pupil 1)
  • Junior C...........13 - 14 jaar
  • Junior B...........15 - 16 jaar
  • Junior A...........17 - 18 jaar

Op de volgende pagina's kun je informatie vinden over:

- De shorttrackbaan;
- Shorttrackwedstrijden;
- De relay of aflossing;
- beschermende kleding.

Ook kun je het 'Wat is shorttrack' boekje/folder downloaden (PDF versie)