De Shorttrackschoen

Er zijn verschillende merken shorttrackschoenen en de kwaliteit kan zeer verschillend zijn. Belangrijk bij het kopen of huren van een schoen is dat deze niet te groot of te ruim is. De schoen moet voldoende stevigheid bieden om doorzwikken van de enkels te voorkomen. Bij de tenen mag een ruimte zitten van maximaal een halve centimeter. Belangrijker is dat de schoen bij de enkels goed aansluit en dat de gehele enkel in de schoen zit. Wellicht nog belangrijker voor het plezier van de pupil is het comfort van de schoen. Geen drukplekken, waardoor blaren kunnen ontstaan en het plezier van het schaatsen wordt ontnomen. Als voorbeeld mijn eigen dochter, die met schoenmaat 34 een Maple schoen had in maat 36 en dus in het begin te veel ruimte bij de tenen. Echter bij de enkel sloot deze uitstekend aan en ze vindt de schoen nog steeds heerlijk zitten.
powerslidec6 skeelerschoen         Cadomotus skeelerschoen Comp109
Veel pupillen starten op een zogenoemde skeelerschoen, deze heeft de juiste stijfheid en is makkelijker verkrijgbaar dan een echte shorttrackschoen. Voorbeelden van een dergelijke schoen ziet u hierboven afgebeeld. Een ander voordeel is dat deze schoen gebruikt kan worden voor het skeeleren in de zomer. Het shorttrack ijzer wordt er afgehaald en er kan een skeeleronderstel gemonteerd te worden. De steek (afstand tussen de montagepunten) moet echter wel 165 mm zijn anders past er geen shorttrackijzer onder de schoen. Moderne skeelerschoenen hebben vaak een steek van 195 mm omdat ander de grote 100 of 110 mm wielen er niet goed onder passen. Het nadeel van een skeelerschoen is dat deze vaak lager is bij de enkel, dan een ‘echte’ shorttrackschoen en dus minder steun geeft. Een ander nadeel is dat de montagepunten bij een skeelerschoen vaak iets verder naar achteren zitten.
Maple gst-90bft shorttrackschoen
Naast de standaard schoenen kan er ook gekozen worden voor de duurdere zogenoemde 'heat moldable' schoenen. Deze schoenen zijn voorzien van thermoplastisch materiaal en worden verwarmd in een oven. Bij verwarmen wordt dit materiaal zacht en wanneer dan de schoenen voorzichtig worden aangetrokken kan de schoen gevormd worden naar de voet. Met name bij de enkel levert dit een betere pasvorm op, waardoor het risico op drukplekken en blaren minder wordt. Hieronder ziet u een voorbeeld van een dergelijke shorttrackschoen.

De professionele schaatser rijdt vaak op een schoen, die geheel afgestemd is op zijn of haar voeten. Deze ‘custom made’ schoenen kunnen aangemeten worden bij de specialistische schaatsschoen fabrikanten. Voor pupillen in de groei is dit echter niet aan te raden. De schoen is na productie niet of nauwelijks meer aan te passen. De voet groeit en verandert, waardoor het voordeel van een custom made in enkele weken tot maanden geheel verdwenen is.