Afstelling van de buis

Stand van de ijzers onder de schoen (bepalen Offset)
(Gebaseerd op ‘Setting Up Blade Offset’ door Susan Ellis)

Wat is de juiste stand van de ijzers onder de schaatsschoen? Het antwoord is minder simpel dan de vraag. De schaatser kan dit proefondervindelijk bepalen wat het beste werkt bij zijn of haar techniek, mate van hangen in de bocht, soort  ijsbaan (krappe of juist wijde bochten),  type schoen, cup hoogte. Meestal is er maar heel weinig offset nodig om het doel te bereiken. Dit doel is maximale kracht op het ijs bij de afzet, zonder dat de schoen het ijs raakt.

Om het de maximale kracht uit te kunnen oefenen moet er een rechte krachtlijn zijn door het centrum van de zwaartekracht naar het ijs. Wanneer het evenwicht gehouden moet worden met 1 voet op een blokje van 2 cm dan is het blokje tussen het midden van de hiel en het midden van de voorvoet geplaatst. Wanneer het blokje maar een klein stukje onder de voet wordt verplaatst is het een stuk lastiger het evenwicht te houden, omdat de kracht niet meer in het centrum ligt (off center) Bij de schaatsijzer werkt het op dezelfde wijze. Des te meer in het centrum geplaatst des te directer de krachtlijn is.

De enige reden om de ijzers te verplaatsen onder de schoen is het raken van het ijs bij het hangen in de bochten. Wanneer dit dan gebeurd dan moet het ijzer dusdanig worden verplaatst dat het ijs net niet meer geraakt wordt.

De rechter schaats heeft nooit zoveel offset nodig als de linker schaats. Rechts is het smalle gedeelte naar het ijs gericht. Dit ijzer moet dus altijd zoveel als mogelijk in het centrum geplaatst. Het ijzer komt vanaf in een rechte lijn vanaf het midden van de hiel en gaat aan de voorzijde een klein beetje door de linkerkant van de 2e teen (zie afbeelding, voeten vanaf de onderzijde gezien als iemand die op zijn/haar rug ligt)
afbeelding afstelling ijzers onder de voeten

Bij de linkervoet loopt de krachtlijn zo dat de ‘brede’ zijde van de voet richting het ijs is. Dit vereist bij het hangen in de bocht meer offset. Voor een beginner tot de wat meer ervaren schaatser wordt het ijzer zo geplaatst dat deze van het centrum van de hiel naar voren tussen de 2e en 3e teen loopt.

Wanneer er door de hogere snelheden zodanig in de bocht wordt gehangen dat de schoen(en) het ijs raken start dan met het verder verplaatsen van het ijzer. Houdt daarbij het ijzer bij het centrum van de hiel en verplaats de voorzijde een klein beetje. Wanneer er aan de voorzijde meer dan ½ cm wordt verplaatst dan ook de hielzijde een klein stukje mee verplaatsen. Te veel Offset creëert krachten buiten de middellijn en neemt deze weg van de kracht die uitgeoefend moet worden op het ijs. Dit kost dus snelheid. Wanneer het ijzer niet goed is geplaatst kan het ijzer wegslippen tijdens de afzet, wat weer kan leiden tot valpartijen.

Klik hier voor een print versie (PDF)