De shorttrackschaats

Shorttrackschaatsen

De bochten van een shorttrackbaan zijn veel scherper dan op de 400-meterbaan. Hierdoor kost het meer moeite om niet uit de bocht te vliegen. Om het lopen van de bochten op hoge snelheid makkelijker te maken zijn de ijzers van shorttrackschaatsen vaak schuin en uit het midden onder de schaats geplaatst. Daarnaast zijn de ijzers met speciale apparatuur licht gebogen ('kromming'), zodat rijders ook in de bocht voldoende grip hebben. De ijzers zijn aan de onderkant ronder dan 'gewone' langebaanschaatsen. De bijbehorende schoenen zijn veel steviger, om zo meer steun te bieden in de bochten.
 
Het beste advies is om gelijk te starten op shorttrack- of skeelerschoen. De pupillen beginnen meestal op de ‘normale’ noren, die ook voor het langebaanschaatsen worden gebruikt. Bij het overstappen in de bocht komen lage noren al snel de schoen tegen het ijs . Hoge noren zijn dan aan te raden. Wanneer er aan de buitenkant van de linkerschaats een slijtplek op de schoen ontstaat wordt het tijd om over te stappen op schorttrack schaatsen. De slijtplek ontstaat doordat de rijder zo schuin in de bocht hangt, dat de schoen het ijs raakt. 

Een beginnend shorttracker kan ook shorttrackschaatsen te huren. Meestal weet de vereniging wel iemand die shorttrackschaatsen verhuurt. Ook zijn er verenigingen die de mogelijkheid bieden bij hen shorttrackschaatsen te huren. De kosten variëren van €40,- tot €150,- per seizoen. Vanaf 15 augustus 2011 bestaat er de mogelijkheid om via deze website shorttrackschaatsen te huren.


Op de pagina's over shorttrackschaatsen kunt u informatie vinden over de shorttrackschoen,  het shorttrackijzer,  een montagehandleiding van het ijzer onder de schoen en het afstellen van het ijzer onder de schoen. Met deze (basis) informatie kunt u op zoek naar een shortrackschaats, die bij u of uw kind past.

-De shorttrackschoen
-De shorttrackbuis
-Montagehandleiding van de shorttrackbuis onder de schoen
-Het afstellen van de shorttrackbuis onder de schoen (offset)