het rijgen van veters

Aan de keuze van veters en het rijgen van de veters moet aandacht worden besteed. Het is van belang dat de veters stevig aangetrokken worden, maar niet zo strak, dat de bloedsomloop wordt belemmerd en men koude voeten krijgt. Bovendien is het aan te bevelen, de veters niet overal even strak te trekken. Bij de eerste paar gaatjes onderaan de schoen, is het prettig als de veters niet te strak zitten, zodat de tenen wat bewegingsvrijheid hebben. Verder naar boven moeten de veters juist wel strak zitten, zodat de voet daar stevig omsloten wordt en niet kan schuiven.

Het belangrijkste is een paar kwaliteitsveters te gebruiken. Speciale veters zijn de zogenoemde wax veters, die in de schaatsspeciaalzaak te koop zijn. Wanneer de veters te lang zijn, worden ze niet om de schoen of enkel gebonden. Knip de veter in het midden door, kort ze in en maak een knoopje bij het doorgeknipte uiteinde (je hebt dan 2 halve veters per schoen) Gebruik niet de dikke wax veters, die voor ijshockey gebruikt worden, deze zijn bij shorttrackschaatsen lastig te gebruiken.

shorttrackschoen met 2 vetersEr moet een keuze gemaakt worden tussen het gebruik van 1 paar veters of 2 paar veters per schoen. Speciale shorttrackschoenen en sommige hogere skeelerschoenen hebben een duidelijk onderscheid tussen de veteroogjes op de voet en de hoger geplaatste veterogen bij de enkel (afbeelding) 

De meer gevorderde schaatsers kiezen vaak voor 2 veters. Het gebruik van 2 veters biedt de schaatser de mogelijkheid de veters op de voet minder strak te zetten dan bij de enkel. 1 veter wordt dan gebruikt vanaf de neus tot het punt waar de voet overgaat in de enkel. De 2e kortere veter (meestal wordt 1 lange veter door midden geknipt) wordt gebruikt in de 2 bovenste veterogen.

Normaal zal de veter na enige tijd overal een gelijke spanning krijgen, ook al trekt men hem niet overal even strak aan. Als men een speciale manier van rijgen en/of speciale veters gebruikt, gebeurt dit niet en kan men precies daar spanning krijgen waar die gewenst is.

veteren van buiten naar binnenDe manier van rijgen om schuiven van de veter te voorkomen is, de veter bij het rijgen steeds van buiten naar binnen door het gaatje te steken. Dan klemt de veter zich vast tussen de tong van de schoen en het bovenwerk met vetergaten en schuift niet. Vast en losmaken is wel lastiger en kan alleen door veteroog voor veteroog te rijgen of los te maken. Bij het gebruik van 2 veters worden de bovenste 2 gaten ‘normaal’ geregen. De bovenste veterogen voor het strikken van de veter wordt van binnen uit naar buiten (normaal) gebruikt.

veters inkortenZijn de veters te Iang, bindt ze dan niet onder de schoen of om de enkel, maar leg een dubbele strik of knip de veter in het midden door, maak hem daar korter en leg een knoop in het einde. Op die manier blijven de uiteinden heel, zodat men makkelijk kan blijven rijgen.

Een eventuele bucle is er om de hak achterin de schoen te houden en dienen dus niet als vervanging van veters of om te losse veters op te vangen! Doe je dit wel dan komt er tijdens het schaatsen teveel kracht op de buckle met het risico dat deze kapot gaat. Dit wil je niet en zeker niet op het moment dat je in de bocht hangt en de onderdelen van de schoen afvliegen.

Klik hier voor de printversie in PDF