buitenom passeren van een kleine groep

Buitenom passeren bij shorttrack
Vrije vertaling van ‘The Outside Pass’ door Susan Ellis 

Shorttrack is een spel van strategie en tactiek. De shorttracker moet goed geoefend zijn in het passeren aan de binnenzijde en in het passeren aan de buitenzijde van de tegenstander(s). Uiteraard moeten ze de situatie herkennen wanneer, welke manier te gebruiken is.

Te vaak is de shorttracker gefocust op het passeren aan de binnenzijde, terwijl er geen ruimte is. Ze komen klem te zitten achter de tegenstander of erger nog worden gediskwalificeerd in verband met een fout. Buitenom passeren is bij relatief lage snelheden bijna overal op de baan eenvoudig uit te voeren, maar bij hoge snelheden vereist dit nauwkeurige plaatsing op de baan, timing en goede snelheid van uitvoering.

Er zijn drie vormen van buitenom passeren:

- buitenom passeren van een grote groep (4 of meer);
buitenom passeren van een kleine groep (2 à 3) op het rechte stuk;
- buitenom passeren van 1 tegenstander bij het ingaan van de bocht.

De plaatsing en uitvoering van elke vorm van passeren is zeer verschillend. Hieronder volgt de beschrijving van het buitenom passeren van een kleine groep op het rechte stuk. De andere 2 vormen van buitenom inhalen staan op andere subpagina's.

Buitenom passeren van een kleine groep

Om een kleine groep van 2 of 3 rijders kun je gebruik maken van het rechte eind. Deze manier kan niet toegepast worden op grote groepen omdat daarvoor de lengte van het rechte stuk te kort is. 
 

 1. Het passeren wordt gestart bij het in gaan van de bocht (pos.nr.1). Je versnelt richting de buitenschouder van de shorttracker voor je. Wanneer de snelheid heel hoog is moet je de versnelling bij uitkomen van de vorige bocht al inzetten;
 2. Je gaat een klein beetje meer naar buiten en dieper zittend de bocht in (pos.nr.2) Dit creëert een kleine achtertand (ruimte), die je nodig hebt om te kunnen versnellen. Maak twee snelle en krachtige overstapbewegingen om de snelheid op te bouwen;
 3. Je moet voldoende snelheid hebben opgebouwd om de achterste shorttracker ter hoogt van of net voorbij het topblok te passeren (pos.nr.3);
 4. Je komt ter hoogte van het laatste blok gelijk met de voorste concurrent (pos.nr.4);
 5. Je gaat door met het versnellen op het rechte stuk (voluit) zodat je bij de start/finish lijn langs de concurrent bent (pos.nr.5);
 6. Ga na passeren gelijk naar de binnenzijde bij het ingaan van de bocht om te voorkomen dat de net ingehaalde concurrenten je gelijk binnendoor weer inhalen.

  buitenom passeren kleine groep
  Buitenom passeren van een kleine groep kort samengevat:
  Pos 1: inzetten versnelling positie rechts achter de eerste tegenstander;
  Pos 2: Diep zittend ruim de bocht in start versnelling;
  Pos 3: Inhalen eerste tegenstander ter hoogte van het topblok;
  Pos 4: Bij uitkomen bocht naast de laatst in te halen concurrent en doorversnellen rechte stuk;
  Pos 5: Laatste tegenstander inhalen bij start/finish lijn;
  Pos 6: Naar binnenkant voor ingaan van de bocht.


  Ook hier is het inzetten van de versnelling op het juiste moment en op de juiste plaats van essentieel belang voor een succesvolle passeerbeweging. Wanneer je te snel start weten de concurrenten dat je er aan komt en versnellen mee. Wanneer je te laat start eindig je aan de buitenzijde bij het ingaan van de bocht en heeft de passeerbeweging alleen maar energie gekost.

  Oefeningen
  Passeren kleine groep 3 x 3 series van 6 rondes, waarbij de achterste iedere ronde start met de passeerbeweging (1 passermoment per ronde) Voor een groep van 3 rijders betekend dat 2 inhaalmomenten per serie van 6 rondes tegen 80% van de maximum snelheid (totaal dus 18 inhaalmomenten per rijder)