Beschermende kleding

Omdat de risico's bij het shorttrack vele malen groter zijn dan bij het langebaanschaatsen, moeten rijders zich extra beschermen. Er zijn regelmatig valpartijen door de hoge snelheden en het dicht bij elkaar rijden. Om ervoor te zorgen dat er geen zware verwondingen ontstaan zijn de shorttrackschaatsen afgerond. Daarnaast moeten de rijders zich houden aan de regels met betrekking tot de kleding. Bij ISU (internationale schaatsunie) wedstrijden is snijvaste kleding, snijvaste handschoenen, een nekbeschermer, kniebeschermers, harde scheenbeschermers en een goedgekeurde shorttrackhelm verplicht.

delen van het lichaam die minimaal bescherd moeten zijn met snijvaste stof

De snijvaste (delen van) de pakken zijn gemaakt van Kevlar of Dyneema. De afbeelding hierboven laat zien welke delen van het lichaam minimaal met deze snijvaste stof moeten worden beschermd. Het gebruik van kevlar is voordeliger, dyneema is duurzamer. De knien worden nog extra beschermd met kniebeschermers en de schenen met harde scheenbeschermers. Je hebt ook knie- en scheenbeschermers als n geheel.

Shorttrackers dragen snij vaste handschoenen, waaraan ze zelf vaak nog gladde bolletjes op de vingertoppen van de linkerhand, welke immers veel over het ijs glijden, toevoegen. Hieronder ziet u een afbeelding van een dergelijk snijvast pak en een paar handschoenen. Een bekende internationale leverancier is Sebra. Dit in Leiden gevestigde Nederlandse bedrijf levert al jaren goede kwaliteit shorttrack materiaal.

snijvast pak van Sebrashorttrack handschoenen met op de linker speciale bolletjes ivm hand op het ijs

Voor de pupillen is tijdens wedstrijden verplicht minimaal een helm ( 60,-), snij vaste handschoenen ( 25,-), knie- ( 12-), scheen- ( 10,-) en nekbescherming ( 25,-) te dragen. (bijvoorbeeld volleybal kniebescherming en voetbal scheenbeschermers) De organisatie kan er echter ook voor kiezen dat de pupil tijdens de wedstrijd aan de ISU norm moet voldoen.

shorttrack helm merk lasOm het hoofd te beschermen bij een val moeten shorttrackers verplicht een goedgekeurde helm dragen. De helm mag geen fietshelm zijn omdat de luchtgaten in een fietshelm te groot zijn. Bij een dergelijk groot gat is het risico aanwezig dat bij valpartijen het schaatsijzer van een tegenstander door de helm tegen het hoofd komt.


Daarnaast is het uiteraard verstandig om snij vaste onderkleding (vanaf 100,-) te dragen. De keuze is dan tussen een heel pak (lastig naar de wc gaan) of een los hemd met een losse broek. Ook snij vaste enkelbescherming ( 20,-) is aan te raden.