De Shorttrackbaan

De shorttrackbaan is een 111,12 meter lange ovaal welke wordt uitgezet op een (ijshockey)baan. De bochten worden gemarkeerd door zeven rubber blokken. Tijdens de wedstrijd, maar ook in de trainingen worden de blokken regelmatig verlegt (meestal om de 2 heats) Er onstaan door de hoge snelheden en de krachten op het ijs al snel kleine groeven en scheurtjes in het ijs. Door de blokken te verleggen heeft iedere heat goed ijs. Tijdens wedstrijden en trainingen is zelfs dat niet voldoende en zie je regelmatig dat men met een gieter het ijs voorziet van een laagje water.

Het gevolg van het verleggen van de blokken is dat de startlijn mee verschuift. Daarom zie je op de onderstaande tekening verschillende startlijnen en verschillende puntjes getekend in de bocht. De finishlijn blijft uiteraard altijd op dezelfde plaats.

Door hoge snelheden, scherpe bochten en het rijden tegen elkaar zijn er regelmatig valpartijen. Er worden daarom tijdens de trainingen en de wedstrijden aan de binnenzijde van de boarding kussens geplaatst. Bij de traingen vaak alleen in de bocht en het gedeelte van het rechte stuk na uitkomen van de bocht. Bij wedstrijden staan er rondom kussens waarbij er 2 lagen- of extra dikke kussens staan in de 2e helft en het eerste rechte stuk na de bocht. 

shorttrack baan

De heatbox is het vak vanwaar de rijders het ijs op gaan en waar ze het ijs afstappen. Bij pupillenwedstrijden staat er vaak iemand in de heatbox, die ervoor zorgt dat je op tijd het ijs op gaat. De beschermers worden verzameld in een emmertje en doorgegeven aan de heatbox waar de rijder het ijs afstapt. Hier staat ook iemand van de organisatie die na de heat de deur open doet en de beschermers aangeeft. De heatbox is er alleen voor de rijders en niet voor ouders!